SELAMAT DATANG

Blog ini memberikan khidmat nasihat kesihatan dan penjelasan secara saintifik meliputi masalah kesihatan fizikal, mental, emosi dan spiritual terutamanya penyakit yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh. Setiap pertanyaan amat dihargai dan semoga tulisan dalam blog ini bisa membantu meringankan penderitaan anda. Untuk mendapatkan rawatan, sila hubungi saya melalui borang yang disediakan di bawah

Sabtu, 4 Oktober 2008

Temuramah Majalah KONSEP (Bahagian 7/9)

Setiap manusia terbahagi kepada personaliti tertentu. Setiap personaliti mempengaruhi antara satu sama lain. Keunikan ini menjadikan variasi kehidupan mermasyarakat sungguh unik. Daripada variasi ini maka wujudnya perasaan hormat, rasa menyintai sesama manusia, memiliki sahabat karib, persaingan sihat dan sebagainya. Keadaan ini merupakan faktor kemajuan dan perkembangan manusia dan keberterusan hidup manusia di muka bumi ini.

SOALAN KETUJUH: Sejauh mana faktor-faktor di atas (personaliti) mempengaruhi antara satu sama lain?

Mereka yang berpesonaliti spiritual mempunyai pemikiran yang peka. Kelebihan mereka ialah pengetahuan yang jauh ke hadapan. Pengatahuan ini menjadikan mereka sama dengan orang yang berpersonaliti emosi yang mempunyai pemikiran terbuka, tidak terikat dengan sesuatu dan bebas. Oleh itu orang spiritual dan fizikal mempunyai minat dan kecenderungan yang hampir sama.

Mereka yang berpersonaliti mental mempunyai pemikiran yang logik dan berfakta serta berfikiran tajam dan perpendirian. Orang fizikal mempunyai disiplin terhadap waktu, perlukan ketetapan dan tegas. Oleh itu, orang mental dan fizikal mempunyai minat dan kecenderungan yang hampir sama.

Orang emosi yang berfikiran terbuka memerlukan kekuatan pemikiran yang tajam. Manakala orang mental memerlukan sesuatu yang bebas supaya tidak terkongkong. Oleh itu, orang emosi dan mental saling melengkapi antara satu sama lain.

Orang fizikal yang tegas dan disiplin memerlukan panduan dan pedoman. Orang spiritual memerlukan kekuatan dan ketegasan. Oleh itu orang fizikal dan spiritual saling memerlukan antara satu sama lain.

Orang emosi yang berfikiran liberal dan terbuka tidak suka cara yang tetap dan kongkongan. Manakala orang fizikal tidak suka keterbukaan kerana ia rasa tidak selamat. Oleh itu orang emosi dan fizikal bisanya tidak sehaluan dari segi matlamat. Tetapi saling melengkapi antara satu sama lain. Sekiranya mereka bekerja sama dalam pasukan, maka pasukan tersebut ialah sebuah pasukan yang kuat.

Orang spiritual yang berfikir secara penghayatan atau menggunakan “deria keenam”, tidak suka cara pemikiran logik yang boleh menipu dirinya. Orang mental yang berfikir secara logik tidak suka berfikir tanpa fakta kerana ia akan mengelirukan dirinya. Oleh itu orang spiritual dan mental biasanya tidak sehaluan dari segi matlamat. Tetapi saling melengkapi antara satu sama lain. Sekiranya mereka bekerja sama dalam pasukan, maka pasukan tersebut ialah sebuah pasukan yang kuat.

Hubungan Personaliti

Dari segi dalam, sebenarnya dalam setiap orang memiliki dua personaliti. 70% disebut sebagai personaliti luar, makala 30% disebut sebagai personaliti dalam. Hubungannya sama dengan fakta di atas, tetapi dalam diri seseorang hubungan ini akan menentukan kemahiran menggunakan otak kiri dan kanan. Mereka yang ada personaliti spiritual dan emosi ialah mereka yang menggunakan otak kanan. Mereka yang ada personaliti mental dan fizikal ialah mereka yang menggunakan otak kiri. Otak kanan ialah perkara kemanusiaan atau aliran sastera dan seni. Otak kiri ialah perkara sains dan matematik. Mereka yang ada mana-mana salah satu di kanan dan kiri ialah mereka yang seimbang penggunaan otak kanan dan kirinya dan kelebihannya ialah boleh menguasi ilmu sesuatu bahasa.

Tiada ulasan:

Semoga anda bergembira dengan setiap maklumat dalam blog ini. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan rawatan alternatif Attitude Therapy untuk merawat pelbagai penyakit, sila hubungi saya.

(Semoga informasi yang dipublikasi dalam blog ini bisa memberikan manfaat serta pencerahan kepada pemirsa. Harapan saya agar semua senantiasa gembira dan jika anda mempunyai pertanyaan atau ingin menjalani pengobatan alamiah atau alternatif Attitude Therapy silahkan hubungi saya pada alamat yang tertera).

Prof. Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Attitude Therapy Sdn. Bhd.
No 91 Jalan Raja Musa Mahadi, Taman Hillview, 31350 Ipoh
Sila klik untuk melihat petaPeta Lokasi
.
hubungi saya 016-3315761
Tel: 016-3315761 (HP) 05-3125764 (O)
untuk cara yang lebih teratur dan selamat, sila email saya
email

3 langkah mudah untuk mendapatkan rawatan dengan saya


Melengkapkan borang di bawah untuk membuka fail analisa.
(Caj RM10 dikenakan seperti cara pembayaran di bawah).
Anda akan dihubungi untuk dimaklumkan hasil analisa serta formula rawatan ditentukan.
(Sila beri tempoh 24 jam setelah borang dan bayaran diterima. Anda mungkin akan dihubungi melalui handphone atau email).Formula rawatan diposkan ke rumah dan rawatan boleh dijalankan sendiri dengan segera.
(Sila beri tempoh penghantaran 3 hari bekerja untuk semenanjung Malaysia dan 5 hari bekerja untuk selain semenanjung dan luar Malaysia. Penghantaran dibuat setelah bayaran kos rawatan diterima).

Borang Pemeriksaan Dan Analisa Kesihatan

   Setelah menghantar dan membuat bayaran, anda akan dihubungi dan akan menerima hasil analisa secepat mungkin. Terima kasih.
 
   
     

Pembayaran Analisa Kesihatan Melalui Maybank2u

Akaun CIMB 0814 0000190 102
Atas Nama ARIFFAIZAL BIN MOHD NOR ARIFFIN
Caj bayaran untuk membuka fail analisa: RM10 (sekali bayar untuk seorang)