SELAMAT DATANG

Blog ini memberikan khidmat nasihat kesihatan dan penjelasan secara saintifik meliputi masalah kesihatan fizikal, mental, emosi dan spiritual terutamanya penyakit yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh. Setiap pertanyaan amat dihargai dan semoga tulisan dalam blog ini bisa membantu meringankan penderitaan anda. Untuk mendapatkan rawatan, sila hubungi saya melalui borang yang disediakan di bawah

Rabu, 1 Oktober 2008

Temuramah Majalah KONSEP (Bahagian 5/9)

Berdasarkan statistik, lebih daripada 65% penduduk di negara-negara benua Utara Amarika dan Eropah memilih untuk menggunakan rawatan alternatif sebagai salah satu kaedah untuk merawat penyakit. Peratusan ini menurun di negara-negara membangun dan negara dunia ketiga. Peratusan yang tinggi di negara maju menjadikan rawatan allopati di negara tersebut tidak lagi boleh digelar sebagai rawatan konvensional atau ortodok, sebaliknya lebih sesuai digelar sebagai rawatan allopati selain istilah-istilah lain seperti rawatan klasik (kerana membangun dan memajukan teori sains klasik). Di negara membangun, rawatan allopati adalah merupakan rawatan konvensional di negara tersebut.

Beginilah statistik yang dikeluarkan oleh Open International University for Complementary Medicine, Colombo Sri Langka pada tahun 2004. Statistik ini menjadi jawapan utama dalam sesi temuramah antara Dr. Ariffaizal dengan editor Majalah KONSEP untuk keluaran bulan Oktober 2008.

SOALAN KELIMA: Penerimaan masyarakat terhadap perubatan alternatif:

Di negara membangun, penduduk di kawasan bandar lebih ramai memilih rawatan alternatif berbanding dengan penduduk di luar bandar. Perbandingan dari segi status masyarakat pula, mereka yang perpendapatan tinggi dan dari bidang professional lebih ramai memilih rawatan alternatif berbanding dengan mereka yang berpendapatan rendah atau pekerja buruh.

Statistik ini dihimpunkan oleh pengamal-pengamal rawatan alternatif melalui persatuan masing-masing. Jika diambil kira mereka yang merawat melalui kaedah tradisional di kampung, jumlah ini lebih tinggi lagi.

Antara faktor yang menjadi sebab utama rawatan alternatif semakin menjadi pilihan masyarakat ialah kebekesanannya dalam merawat sesuatu penyakit terutama yang kronik, kritikal, kes kecemasan atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh.

Bahan dan cara yang digunakan dalam kaedah rawatan alternatif adalah sungguh selamat, berkesan dan semuladi disamping kesan penyembuhan yang memakan masa yang lebih pantas. Malah tidak ada kesan sampingan apabila sesuatu ubat daripada rawatan alternatif diambil berlebihan, sebaliknya semakin kerap pengambilan ubat, maka semakin cepat proses penyembuhan. Jika tersilap mengambil ubat sekali pun, ia tetap tidak mendatangkan sebarang kesan sampinga. Contohnya apabila pesakit saraf tersalah diberi ubat untuk menguatkan tulang, kesannya nanti tulang pesakit ini akan menjadi sihat dan kuat di samping saraf akan mendapat sedikit manfaat kesan daripada tulang yang sihat.

Selain itu, rawatan alternatif telah semakin maju dan mula tersusun dan diseragamkan. Pengamal-pengamal rawatan alternatif sedang berusaha untuk bersatu dalam bersatuan-persatuan bagi memantau dan menjaga aktiviti pengamal rawatan ini. Malah pada hari ini telah tertubuhnya sebuah universiti khas untuk rawatan alternatif yang salah satunya yang terkemuka ialah di Colombo, Sri Langka. Selain itu banyak lagi universiti-universiti lain seumpamanya di seluruh dunia.

Apabila ditanya kepada mana-mana kumpulan secara rambang, tentu empat daripada lima orang akan menyatakan mereka pernah mendapatkan rawatan alternatif sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. Antara faktor utama yang menyebabkan rawatan alternatif tidak dipilih sepenuhnya oleh sebahagian kecil masyarakat ialah kerana kosnya yang agak mahal berbanding dengan rawatan allopati walaupun untuk penyakit yang ringan seperti demam atau selsema.

Sebenarnya dari segi nilai, rawatan konvensional adalah jauh lebih mahal dan menggunakan peralatan yang canggih dengan perbelanjaan yang jauh lebih membazir kerana ia tidak begitu bekesan untuk merawat sesuatu penyakit. Tetapi disebabkan ia ditaja sepenuhnya oleh kerajaan, maka ia boleh diperoleh dengan harga yang murah oleh masyarakat. Sekiranya pihak kerajaan memandang dan member peruntukan kepada rawatan alternatif, sebenarnya rawatan ini akan jadi jauh lebih murah dan mengelakkan pembaziran perbelanjaan kerajaan dalam aspek kesihatan rakyat.

Fakta Belanjawan 2007 Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

KKM telah membelanjakan sejumlah RM2.25 juta untuk membeli isotop radioaktif Fluorodeoxiglucose (FDG) dari Singapura. FDG ialah bahan yang akan disuntik ke dalam saluran darah untuk mengesan keadaan penyakit barah. Dalam rawatan alternatif, keadaan barah dapat dikesan dengan mudah, pantas dan tepat tanpa kos yang tinggi.

RM658,000 telah dibelanjakan untuk membeli komponen peralatan Positron Emission Tomography (Pet CT Scan) dan sebuah mesen Cyclotron yang sepatutnya boleh digunakan untuk mengesan keadaan dalam tubuh. Tetapi perbelanjaan tersebut tidak efisyen dengan fungsi yang hanya digunakan sekali sekala sahaja.

Berbanding dengan kaedah diagnosis rawatan alternatif, penggunaan peralatan mahal FDG, Pet CT Scan dan Cyclotron adalah membazir dan tidak perlu sama sekali.


Masyarakat telah mula sedar akan kebaikan dan manfaat merawat melalui kaedah rawatan alternatif. Mereka telah bijak membandingkan kebaikan dan kelemahan antara rawatan allopati dan alternatif. Setelah membuat penilaian sewajarnya, mereka memilih untuk menggunakan rawatan altenatif bagi mengelakkan pengambilan bahan seperti steroid secara berterusan atau menjalani pembedahan, kimoterapi atau sebagainya.

Rawatan alternatif dikaitkan dengan taraf hidup yang tinggi, moden dan berstatus tinggi.

Tiada ulasan:

Semoga anda bergembira dengan setiap maklumat dalam blog ini. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan rawatan alternatif Attitude Therapy untuk merawat pelbagai penyakit, sila hubungi saya.

(Semoga informasi yang dipublikasi dalam blog ini bisa memberikan manfaat serta pencerahan kepada pemirsa. Harapan saya agar semua senantiasa gembira dan jika anda mempunyai pertanyaan atau ingin menjalani pengobatan alamiah atau alternatif Attitude Therapy silahkan hubungi saya pada alamat yang tertera).

Prof. Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Attitude Therapy Sdn. Bhd.
No 91 Jalan Raja Musa Mahadi, Taman Hillview, 31350 Ipoh
Sila klik untuk melihat petaPeta Lokasi
.
hubungi saya 016-3315761
Tel: 016-3315761 (HP) 05-3125764 (O)
untuk cara yang lebih teratur dan selamat, sila email saya
email

3 langkah mudah untuk mendapatkan rawatan dengan saya


Melengkapkan borang di bawah untuk membuka fail analisa.
(Caj RM10 dikenakan seperti cara pembayaran di bawah).
Anda akan dihubungi untuk dimaklumkan hasil analisa serta formula rawatan ditentukan.
(Sila beri tempoh 24 jam setelah borang dan bayaran diterima. Anda mungkin akan dihubungi melalui handphone atau email).Formula rawatan diposkan ke rumah dan rawatan boleh dijalankan sendiri dengan segera.
(Sila beri tempoh penghantaran 3 hari bekerja untuk semenanjung Malaysia dan 5 hari bekerja untuk selain semenanjung dan luar Malaysia. Penghantaran dibuat setelah bayaran kos rawatan diterima).

Borang Pemeriksaan Dan Analisa Kesihatan

   Setelah menghantar dan membuat bayaran, anda akan dihubungi dan akan menerima hasil analisa secepat mungkin. Terima kasih.
 
   
     

Pembayaran Analisa Kesihatan Melalui Maybank2u

Akaun CIMB 0814 0000190 102
Atas Nama ARIFFAIZAL BIN MOHD NOR ARIFFIN
Caj bayaran untuk membuka fail analisa: RM10 (sekali bayar untuk seorang)