SELAMAT DATANG

Blog ini memberikan khidmat nasihat kesihatan dan penjelasan secara saintifik meliputi masalah kesihatan fizikal, mental, emosi dan spiritual terutamanya penyakit yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh. Setiap pertanyaan amat dihargai dan semoga tulisan dalam blog ini bisa membantu meringankan penderitaan anda. Untuk mendapatkan rawatan, sila hubungi saya melalui borang yang disediakan di bawah

Jumaat, 28 November 2008

Punca Dan Rawatan Gout

Gout terjadi apabila urik asid membentuk kristal (crystallize) atau penghabluran urik asid. Urik asid ini biasanya terkumpul di kawasan yang tidak lancar bergerakan darah. Biasanya di tapak kaki. Apabila kristal ini terbentuk, maka kaki akan rasa sakit menyucuk apabila memijak lantai.

Faktor Jenis Makanan

Makanan yang menyebabkan gout ialah makanan yang berasid. Contohnya seperti nescafe, sos, kicap, buah masam dan berwarna kuning, jeruk, minuman bergas, makanan ringan, mee segera dan sebagainya. Merokok juga menyebabkan kandungan urik asid tinggi. Sila rujuk post pertajuk Petua Pengambilan Makanan untuk penjelasan lanjut.
Walaupun makanan yang diambil kurang kandungan urik asid, tetapi amalan pemakanan yang tidak sihat seperti makan ketika memikirkan tekanan atau masalah, makan bersulam air atau makan dalam keadaan tidak fokus akan menukarkan keseluruhan makanan menjadi urik asid.

Faktor Merokok

Selain makanan, bahan yang boleh menyebabkan urik asid bertambah juga adalah penyebab kepada masalah gout seperti tabiat merokok. Merokok akan menyebkan kadar urik asid bertambah di dalam darah serta mengurangkan pengaliran gas oksigen yang mencukupi untuk meneutralkan darah.

Glucagon

Secara semulajadi, tubuh boleh memproses bahan urik asid yang berlebihan. Peranan ini dimainkan oleh organ Pankreas melalui rembesan glucagon. Glucagon sebenarnya akan menukarkan karbohidrat dan lemak menjadi tenaga.

Bahan yang tinggi urik asid semuanya akan ditukarkan menjadi lemak dan kandungannya yang banyak di dalam darah menjadikan glucagon tidak dapat dirembeskan secara mencukupi. Akibatanya glucagon tidak dapat dirembeskan sepenuhnya. Percubaan pankreas untuk merembeskan glucagon secara berterusan akan melemahkan pankreas. Baki urik asid yang berlebihan akan terkumpul yang menimbulkan masalah kesihatan termasuk potensi gout.

Pankreas itu sendiri berfungsi dengan baik atau tidak bergantung kepada cara pemikiran seseorang. Pemikiran yang negatif terutama berkaitan dengan "keperihatinan" seperti ambil berat, cemburu, ,dengki, khianat, hasad dan sebagainya. Sifat negatif akan mengganggu proses rembesan semulajadi jus-jus pankreas termasuk glucagon. Sila rujuk post bertajuk Falsafah Punca Penyakit untuk penjelasan lanjut kaitan antara organ dan karektor serta perkara mempengaruhinya.

Tekanan Perasaan

Tenaga Pankreas dikawal oleh bahagian otak Medulla Oblongata. Medulla Oblongata berkaitan dengan karektor tekanan perasaan atau stress. Terlalu stress boleh mengakibatkan tenaga pankreas lemah seterusnya menjejaskan fungsi organ ini. Akibatnya urik asid mudah terbentuk.

Keseluruhannya mereka yang mengalami gout biasanya mengalami ciri-ciri seperti berikut;
  1. Tidak menjaga amalan pemakanan dengan betul.
  2. Merokok.
  3. Mudah stress.
Rawatan Gout

Gout biasanya dapat diatasi dengan mudah melalui kaedah rawatan Attitude Therapy melalui kaedah seperti berikut;
  1. Merawat dengan formula CL15 - Rawatan Pankreas (sekiranya peringkat awal).
  2. Merawat dengan formula CL20 - Rawatan Tulang (sekiranya peringkat kronik).
  3. Rawatan Hidrotherapi Ais - rawatan memecah dan mengurai urik asid dan merawat gout.
Mengamalkan makan timun boleh membantu menguraikan urik asid yang amat degil dan sebati dengan kapilari darah yang sangat halus dan tidak lancar pergerakan darahnya.

Mengamalkan makan minyak zaitun membantu menyeimbangkan kadar keasidan dan kealkalian di dalam darah. Oleh itu, pembentukan urik asid tidak mudah berlaku malah ia mudah diuraikan menjadi tenaga dan mengurangkan bebanan di bahagian organ pankreas dan hati.

Semoga anda bergembira dengan maklumat yang diberikan. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan khidmat rawatan alternatif Attitude Therapy untuk merawat sebarang jenis penyakit termasuk yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh yang merangkumi peringkat spiritual, mental, emosi dan fizikal, sila hubungi saya. Saya sedia ikhtiar dengan sedaya upaya membantu walau di mana anda berada, Insya Allah.

Prof. Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Attitude Therapy Sdn. Bhd.
No 91 Jalan Raja Musa Mahadi, Taman Hillview, 31350 Ipoh
hubungi saya 016-3315761
Tel: 016-3315761 (HP) 05-3125764 (O)
untuk cara yang lebih teratur dan selamat, sila email saya
email

Tiada ulasan:

Semoga anda bergembira dengan setiap maklumat dalam blog ini. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan rawatan alternatif Attitude Therapy untuk merawat pelbagai penyakit, sila hubungi saya.

(Semoga informasi yang dipublikasi dalam blog ini bisa memberikan manfaat serta pencerahan kepada pemirsa. Harapan saya agar semua senantiasa gembira dan jika anda mempunyai pertanyaan atau ingin menjalani pengobatan alamiah atau alternatif Attitude Therapy silahkan hubungi saya pada alamat yang tertera).

Prof. Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Attitude Therapy Sdn. Bhd.
No 91 Jalan Raja Musa Mahadi, Taman Hillview, 31350 Ipoh
Sila klik untuk melihat petaPeta Lokasi
.
hubungi saya 016-3315761
Tel: 016-3315761 (HP) 05-3125764 (O)
untuk cara yang lebih teratur dan selamat, sila email saya
email

3 langkah mudah untuk mendapatkan rawatan dengan saya


Melengkapkan borang di bawah untuk membuka fail analisa.
(Caj RM10 dikenakan seperti cara pembayaran di bawah).
Anda akan dihubungi untuk dimaklumkan hasil analisa serta formula rawatan ditentukan.
(Sila beri tempoh 24 jam setelah borang dan bayaran diterima. Anda mungkin akan dihubungi melalui handphone atau email).Formula rawatan diposkan ke rumah dan rawatan boleh dijalankan sendiri dengan segera.
(Sila beri tempoh penghantaran 3 hari bekerja untuk semenanjung Malaysia dan 5 hari bekerja untuk selain semenanjung dan luar Malaysia. Penghantaran dibuat setelah bayaran kos rawatan diterima).

Borang Pemeriksaan Dan Analisa Kesihatan

   Setelah menghantar dan membuat bayaran, anda akan dihubungi dan akan menerima hasil analisa secepat mungkin. Terima kasih.
 
   
     

Pembayaran Analisa Kesihatan Melalui Maybank2u

Akaun CIMB 0814 0000190 102
Atas Nama ARIFFAIZAL BIN MOHD NOR ARIFFIN
Caj bayaran untuk membuka fail analisa: RM10 (sekali bayar untuk seorang)