SELAMAT DATANG

Blog ini memberikan khidmat nasihat kesihatan dan penjelasan secara saintifik meliputi masalah kesihatan fizikal, mental, emosi dan spiritual terutamanya penyakit yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh. Setiap pertanyaan amat dihargai dan semoga tulisan dalam blog ini bisa membantu meringankan penderitaan anda. Untuk mendapatkan rawatan, sila hubungi saya melalui borang yang disediakan di bawah

Isnin, 31 Disember 2007

Petua Saintifik Antioksidan

Perangkaan yang memeranjatkan, malah menggerunkan bahawa penyelidik menganggarkan 80% hingga 90% daripada semua penyakit degeneratif melibatkan radikal bebas. Maka jawapannya radikal bebas amat sensitif malah amat drastik berinteraksi secara semula jadi memerlukan elektron bagi memegang molekuk-molekul oksigen supaya menjadi pelindung malah perisai yang amat kebal kepada kemusnahan sel.

Jangan memasak makanan secara memanggangnya dengan pemanggang asap sehingga hangus. Karsinogen yang dikeluarkan dalam proses ini akan menghisap antioksidan semula jadi yang amat berharga di dalam tubuh anda.
Memanggang menghasilkan bahan karsinogen
Paras antioksidan (anti oxidant) yang tinggi adalah selamat berbanding paras gula, asid dan kolestrol yang perlu diberi kawalan keseimbangan semulajadi.

Antioksidan secara semula jadi telah wujud di dalam tubuh badan kita dan ia selalu dihisap oleh pemakanan yang;
  • mengandungi pengawetan nitrat dan nitrit
  • minyak masak yang dihidrogenkan menjadi asid lemak yang lain (minyak trans)
  • mengandungi terlalu tinggi bahan penambah gentian bersama dalam pemakanan kerana gentian menggerakkan antioksidan bertindak lebih cekap di dalam sistem penghadaman sebelum ia sempat dihadam.
Fiber pisang amat kasarJangan mengambil makanan yang terlalu tinggi kandungan gentian / fiber semasa selepas makan. Gentian akan menggerakkan antioksidan menerusi sistem pencernaan pada bahagian usus sebelum sempat ia diserapkan seperti buah ciku.
Kita tidak menafikan penyelidikan vitamin dan mineral perlu dipertingkatkan. Tetapi kita jangan pula menafikan kehebatan luar biasa 'Habbatus Sauda' yang cukup lengkap dan unik malah menjadi unsur pemakanan yang paling kompleks dan disifatkan sangat ajaib daripada berbagai sudut keistimewaan nutrien yang sempurna.

Makanan kacang soya yang sederhana mengandungi elimen yang dikenali sebagai genistein memberi perlindungan terhadap kanser prostat dan kanser payudara dan juga menurunkan paras kolestrol tetapi jika diambil secara berlebihan tidak syak lagi ia adalah penumbang yang besar terhadap segala jenis kanser.
Soya paling mudah teroksida
Antioksidan secara relatif adalah tidak toksik walaupun diambil dengan dos-dos farmakologi dalam jangka masa panjang.
Diet yang buruk seperti mengambil terlalu banyak makanan yang mempunyai lemak tepu yang tinggi hanya akan menyebabkan sel-sel semakin tidak dapat mengawal diri sendiri. Pengambilan alkohol (arak, wine) sebenarnya telah dikenalpasti sebagai satu tabiat yang buruk kerana ia merupakan minuman yang terlalu banyak kandungan jisim iaitu lebih daripada 1500 jenis. Jisim-jisim di dalam alkohol ini sebenarnya bertindak sebagai penindas imun dan merangsang radikal bebas yang jahat dan sentiasa menunggu kehadiran jisim-jisim berat ini.
Lemak tepu
Semoga anda bergembira dengan maklumat yang diberikan. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan khidmat rawatan alternatif Attitude Therapy untuk merawat sebarang jenis penyakit termasuk yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh yang merangkumi peringkat spiritual, mental, emosi dan fizikal, sila hubungi saya. Saya sedia ikhtiar dengan sedaya upaya membantu walau di mana anda berada, Insya Allah.


Prof. Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Attitude Therapy Sdn. Bhd.
No 91 Jalan Raja Musa Mahadi, Taman Hillview, 31350 Ipoh
hubungi saya 016-3315761
Tel: 016-3315761 (HP) 05-3125764 (O)
untuk cara yang lebih teratur dan selamat, sila email saya
email

4 ulasan:

titian blog serumpun berkata...

Jangan memasak makanan secara memanggangnya dengan pemanggang asap sehingga hangus. Karsinogen yang dikeluarkan dalam proses ini akan menghisap antioksidan semula jadi yang amat berharga di dalam tubuh anda.
***** (5 - star) Terimakasih Atas naklumat ni,jika tidak selalunya saya sambil lewa menyukai jenis masakan yang matang dan berkesan hangus kurang lebih macam jagung rebus yang masak hampir kehitaman,,ia menambah selera.... terimakasih atas pendedahan ni,ramai sebenarnya tak tahu atau acuh tak acuh dengan makanan ni,ada juga pegang prinsip,,"ah janji halal dan masak dah laa....namun resiko kan dibelakang hari.

feelGood berkata...

Makanan kacang soya yang sederhana mengandungi elimen yang dikenali sebagai genistein memberi perlindungan terhadap kanser prostat dan kanser payudara dan juga menurunkan paras kolestrol tetapi jika diambil secara berlebihan tidak syak lagi ia adalah penumbang yang besar terhadap segala jenis kanser. Minuman soya dan tempe adalah kegemaran saya selama ini. Kata orang tua-tua, minum soya boleh memutihkan kulit bayi dalam kandungan dan makan tempe boleh mencerdaskan otak. Saya tidak sangka betul jika terlebih ambil boleh membawa kepada penyakit yang kronik dan paling ditakuti seperti kanser. Perkara ini mesti disebarkan! Terima kasih Dr.

Baby_syahiran berkata...

Betul Feelgood,
saya selalu dengar elok minum air soya masa mengandung supaya anak tu putih, tapi saya sudah mempunyai 4 org anak tidak pernah mengamalkan minum air soya sebab saya tak menyukai produk ni,yang saya selalu minum masa mengandung ialah teh ais sbb teh ais tu kegemaran saya, alhamdulillah, anak-anak yg keluar dgn izin Allah masih cerah kulitnya. Ada yg tanya sy minum air soya ke, sy kata teh ais je, cuma bbrp bulan sblm bersalin esp masa dah cuti saya kerap baca bbrp surah dr Al-Qur'an, antaranya Surah Maryam, surah Yusuf, surah Yaasiin, surah Luqman dan surah2 lain. Keyakinan sy lebih pada pembacaan surah-surah tersebut dr petua yg sy tak brp pasti.

babylito berkata...

Memang selalu dengar minum air soya masa mengandung boleh buat kulit anak cerah. Tapi saya masa mengandung pulak asyik nak minum kopi. Kajian kata minum kopi meningkatkan risiko keguguran namun Alhamdulillah tidak mendatangkan mudarat kepada kandungan saya. Org tua juga berkata suka minum kopi kulit anak pun akan macam kopi juga warnanya nanti.Percayalah warna kulit juga adalah ketentuan Allah. Kulit anak tetap cerah walaupun saya suka minum kopi. Namun seiring dengan konsep sederhana apa jua pengambilan makanan atau minuman haruslah diambil dengan kadar yang sederhana.

Semoga anda bergembira dengan setiap maklumat dalam blog ini. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau ingin mendapatkan rawatan alternatif Attitude Therapy untuk merawat pelbagai penyakit, sila hubungi saya.

(Semoga informasi yang dipublikasi dalam blog ini bisa memberikan manfaat serta pencerahan kepada pemirsa. Harapan saya agar semua senantiasa gembira dan jika anda mempunyai pertanyaan atau ingin menjalani pengobatan alamiah atau alternatif Attitude Therapy silahkan hubungi saya pada alamat yang tertera).

Prof. Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Attitude Therapy Sdn. Bhd.
No 91 Jalan Raja Musa Mahadi, Taman Hillview, 31350 Ipoh
Sila klik untuk melihat petaPeta Lokasi
.
hubungi saya 016-3315761
Tel: 016-3315761 (HP) 05-3125764 (O)
untuk cara yang lebih teratur dan selamat, sila email saya
email

3 langkah mudah untuk mendapatkan rawatan dengan saya


Melengkapkan borang di bawah untuk membuka fail analisa.
(Caj RM10 dikenakan seperti cara pembayaran di bawah).




Anda akan dihubungi untuk dimaklumkan hasil analisa serta formula rawatan ditentukan.
(Sila beri tempoh 24 jam setelah borang dan bayaran diterima. Anda mungkin akan dihubungi melalui handphone atau email).



Formula rawatan diposkan ke rumah dan rawatan boleh dijalankan sendiri dengan segera.
(Sila beri tempoh penghantaran 3 hari bekerja untuk semenanjung Malaysia dan 5 hari bekerja untuk selain semenanjung dan luar Malaysia. Penghantaran dibuat setelah bayaran kos rawatan diterima).

Borang Pemeriksaan Dan Analisa Kesihatan

   







Setelah menghantar dan membuat bayaran, anda akan dihubungi dan akan menerima hasil analisa secepat mungkin. Terima kasih.
 
   
     

Pembayaran Analisa Kesihatan Melalui Maybank2u

Akaun CIMB 0814 0000190 102
Atas Nama ARIFFAIZAL BIN MOHD NOR ARIFFIN
Caj bayaran untuk membuka fail analisa: RM10 (sekali bayar untuk seorang)