tag:blogger.com,1999:blog-5497532489949246250.post3095238551477992155..comments2023-07-07T21:44:23.736+08:00Comments on ATTITUDE THERAPY: Formula Habibi dan Radikal BebasARIFFAIZAL BIN MOHD NOR ARIFFINhttp://www.blogger.com/profile/03957005044729861405noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-5497532489949246250.post-7491834334669772722007-12-14T12:30:00.000+08:002007-12-14T12:30:00.000+08:00"Pokok Teh atau Camilla Sinesis byk ditanam untuk ..."Pokok Teh atau Camilla Sinesis byk ditanam untuk dijadikan ebagai minuman. Tanaman ini berakar tunjang dengan banyak cabang setinggi 4 hingga 8 meter. Daun teh mengandungi kira-kira 4% kafein. Teh Hijau mengandungi minyak asas aldehydes, phenylethyl, alcohol, phenol,hexenol,linalool,dihydroactinidiolide dan p-vinylphenol,vitamin B dan asid askorbik, mineral flourida,aluminium, tannin dan kafein.<BR/>Sejarah penggunaan teh hijau adalah untuk mengurangkan tekanan darah tinggi, menyekat bakteria patogenik yang menyebabkan keracunan makanan dan menghalang karsinogen, cahaya ultra unggu dan metastasis. Rawatan tradisonal lain termasuklah merawat kesenakan, mengawal suhu badan dan gula dalam darah, membantu penghadaman.<BR/>Catechin dikatakan lebih berkuasa daripada vitamin C dan E dalam memberhentikan kerosakan oksidatif kepada sel-sel. Minum teh hijau dengan kerap mampu mencegah pelbagai jenis barah, menjaga tindakan terhadap kardiovaskular, mengelakkan kerosakan gigi, membabtu menyembuhkan jangkitan gusi. Teh hijau juga dapat meningkatkan metabolisma dan mempercepatkan kehilanan berat badan, meningkatkan tenaga dan kuasa minda malah ia uga bertindak sebagai antioksida kuat.<BR/>Antioksida dalam teh hijau dikatakan mampu mencegah dan mengurangkan keterukan osteoartitis.<BR/>Polyphenol dalam teh hijau dikatakan mempunyai kandungan antibakteria topikal dan boleh mencegah penyakit gingivitis dan periodontal dengan cara membunuh bakteria E-coli dan streptococcus.<BR/>Kandungan Tannin dalam teh hijau dikatakan mampu mencegah plak melekat pada gigi." Petikan dari majalah mingguan wanita 14-20 Disember 2007<BR/><BR/>Cara penghasilan teh hijau ini ialah dengan cara daun teh hijau dikeringkan untuk jangka masa singkat dan dipanaskan dengan cepat bagi mencegah penapaian.Proses ini didakwa akan menyebabkan teh hijau tinggi kandungan polyphenol. Apakah sebenarnya polyphenol ini dan apakah benar polyphenol ialah antioksida yang kuat?babylitohttps://www.blogger.com/profile/17776630556601020814noreply@blogger.com